Roy Holdinga

In dit interview spreken we met Roy, een enthousiaste medewerker van de gemeente Almere, over zijn keuze om in zijn woonplaats te werken, de diversiteit van zijn werkdag, de uitdagingen en verrassingen die hij tegenkomt als bouwkundig toezichthouder.

Heb je bewust gekozen om voor de gemeente Almere te gaan werken? 
Achteraf gezien is het een bewuste keuze geweest. Ik had een goed beeld van waar ik wilde werken na mijn studie. Ik woon al ruim 20 jaar in Almere en heb daarom binding met de stad. Hoe mooi is het om een steentje bij te dragen aan de stad waar je woont. Ik heb HBO Bouwkunde gestudeerd, dus ik kon na mijn studie alle kanten op qua werkrichting; bijvoorbeeld werken bij een architectenbureau, aannemer of projectontwikkelaar. Alleen was dat niet wat ik zocht en nu ik hier werk, merk ik echt dat ik op mijn plek zit. 

Hoe ziet je werkdag eruit? 
Elke werkdag is inhoudelijk heel erg variërend. Ik werk op kantoor om mijn administratieve handelingen te doen en ik ga naar buiten om langs bouwprojecten te gaan en tussentijds de voortgang te controleren. Op dit moment ben ik verantwoordelijk voor circa 150 bouwprojecten in het gebied Oosterwold en Overgooi. Elke dag en elke controle is weer anders. Soms gaat het om het controleren van een fundering en de andere keer om het controleren van een verdiepingsvloer.

 

Wat vind je het leukst aan je werk? 
Juist die variatie maakt mijn werk interessant. Je blijft bezig met het bekijken hoe je projecten oppakt en duikt diep in een dossier om alles van tevoren uit te stippelen. De ene keer is het een Tiny House en de andere keer een bedrijfspand, dus er zijn altijd andere uitgangspunten waar je op moet letten. 

Word je nog weleens verrast tijdens je werk? 
Op regelmatige basis kom ik op bouwplaatsen voor een controle en dan zie ik tijdens de controle dat de dingen anders zijn dan wat er op de tekening vermeld staat. Bijvoorbeeld, een keer lag de funderingsbalk dwars in plaats van rechtop, dus dat zijn dan gekke dingen die je tegenkomt. Daarom zijn de controlemomenten belangrijk. Wij hebben een toezichtprotocol en daarin staat dat wij bij bepaalde momenten langskomen om te controleren of alles is uitgevoerd volgens tekening en/of berekening. 

Wat zijn uitdagingen in jouw functie? 
Dat je bij blijft met de kennis over nieuwe ontwikkelingen. Sinds 1 januari 2024 is de Omgevingswet ingegaan en als je niet meegaat met nieuwe wet- en regelgeving, dan kun je buiten in het werkveld ook niet meer meekomen met de nieuwe projecten volgens de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (WKB).  

Hoe doe jij dat dan?  
Vorig jaar heb ik een cursus gevolgd, namelijk de Ambtenaar Bouw- en Woningtoezicht en daar leer je over alle (nieuwe) wet- en regelgeving zodat je hierop je toezicht kan houden en handhavend kan optreden. Deze cursus wordt vergoed door de gemeente Almere, omdat wij op de hoogte moeten zijn van alle wet- en regelgeving.  

Wat merkt de inwoner van de gemeente Almere van jouw werk?  
Dat alle bouwwerken in mijn werkgebied veilig en bewoonbaar zijn. Je wilt een bijdrage leveren aan de stad en dat doen we door regelmatig tijdens controlemomenten de bouwprojecten te bezoeken en advies geven om de bouw te bevorderen.